2011. febr. 4.

Verziókezelő rendszerekről

Mivel egyre komolyabb projekteket kezdek (pl. most a szakdolgozatom), és már régebben is olvastam, hogy milyen jó dolog is ez, valamilyen verziókezelő rendszer keresésébe kezdtem.

Ebben is nehezítette a dolgomat, hogy "ökörh*gyoztában", vagyis 4-5 helyen is, 2-féle platformon fejlesztek mindenfélét, és csak a saját gépemen vannak kielégítő jogosultságaim és fejlesztői környezetem. Mindenhol máshol pendriveon IDE hurcolás+windows+mezei júzer.

Szóval ilyen rendszerekből van ugye kétféle: a központosított és az elosztott. Előbbiből a Subversion (svn), utóbbiból a git és a Mercurial (hg) jött szóba. Nekem már csak elvből is jobban tetszett az elosztott, meg saját (svn) szervert nem akarok mindenhol indítani csak ezért, a netet meg nem érem el mindig. Csak majdnem.

Maradt tehát a git és a hg. Az előbbi azért lenne jó, mert a "Nagyok" csinálták és használják, nyilván profi; de fele Perl, fele Shell, fele meg Linux-C, szóval windowson csak Cygwin-el vagy MSYS-el menne, amiből az utóbbi még csakcsak, de ha nem muszáj, azt se. Lévén a hg meg Python, az megy mindenhol. Megy pendrive-ról is (csak két sort kell átírni valami konfigfájlba, azt is a bugyuta meghajtókat-betűvel-jelölős, relatív-útvonalat-nem-ismerős rendszer miatt...)

Félig kizárásos alapon maradt tehát a Mercurial.

Online "backupként" pedig ahogy az svn-nek a SourceForge (jó, ez itt inkább A repó), a gitnek a github, úgy van a Mercurialnak is a BitBucket.

Elégedett vagyok vele, sokszor hasznos a revert, meg két év múlva jó lesz nevetni a changelogon...

Tanulság: DVCS-t a népnek!

Ui.: Hogy miért nem Bazaar (bzr) meg a Launchpad? Nem tudom, valahogy elkerülte a figyelmemet akkor. Elsőre nem találok benne kivetnivalót. Sőt. De már mindegy. Majd talán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése